Smidesutbildning

År för Ă„r

År 1

Första Äret innehÄller grundlÀggande tekniker inom varmsmide. Vi gör bl.a. krokar och ljusstakar, laminerar knivar, smider verktyg och lÀr vi oss gjuta rödgods. Utöver det har vi formlÀra, stilhistoria och tid till egna arbeten. NÄgra veckor Àgnar vi Ät svetsning och svarvning. Naturligtvis fÄr du ocksÄ teori kring begreppen som rör stÄlsorter, hÀrdning och anlöpning, jÀrn-framstÀllning m.m.

Första Äret pÄ din smidesutbildning bygger pÄ en vÀxelverkan mellan teknik och form.

År 2

Under Är tvÄ arbetar vi med större projekt som tar avstamp i historiskt smide och slutar med framtidens. Vi backar i tiden och gör kopior frÄn det Àldsta smidet i Sverige, tittar pÄ förÀndringar i teknik och form, gÄr vidare framÄt, gör utvalda kopior frÄn olika epoker för att till sist formge vÄra egna ideér om hur smide kan se ut i nutid och framtid. Smidesutbildningen vill att eleverna ska kÀnna sig trygga i bÄde hantverkets historia och i dess nuvarande möjligheter.

Förutom projekt deltar vi i mÀssor, smider yxor och hammare m.m. Vi bearbetar plÄt, lÀser företagsekonomi, ritningslÀra och inte minst gör vi ett större, eget valt, arbete. Det ingÄr ocksÄ en praktikperiod dÀr du fÄr arbeta tillsammans med en verksam smed i vardagen. VÄr ambition Àr att ge eleverna en sÄ bred och djup utbildning som möjligt.

Under andra Äret pÄ din smidesutbildning ges möjlighet att börja utforska din egen vÀg inom smidet.

År 3

Det tredje Äret innehÄller ocksÄ projektarbeten och praktikperiod. Vi fördjupar oss inom form, hantverkshistoria samt förbereder oss för eget företagande.

Detta Är pÄ smidesutbildningen ska Àgnas Ät fördjupning inom just det omrÄdet dÀr dina frÀmsta intressen ligger. Vill du bli konstsmed, verktygssmed eller nÄgot annat?

År 4

År fyra innebĂ€r möjlighet att göra ditt gesĂ€llprov. Du kan ocksĂ„ vĂ€lja att göra ett examensarbete.

FrÄn och med hösten 2013 ingÄr JÀrnakademiens utbildning i Yrkeshögskolan.

 

HÀr kan du lÀsa vÄr utbildningsplan.

ï»ż