Aktuellt

ANSÖKAN ÄR NU ÖPPEN.

Fram till den 1 juni har du möjlighet att ansöka till vĂ„r utbildning med start 22 augusti.  LĂ€s mer under fliken "Utbildning". VĂ€lkomna


ÖPPET!

Nu Àr ansökan för 2021 öppen. VÀlkomna!


Årets ansökan

Den 1 februari öppnar vi ansökan för start augusti 2021. Den 1 juni stÀngs den. Varmt vÀlkomna med er ansökan.


Terminens sista vecka

TyvÀrr blev det ju varken studieresor eller utstÀllning nu i höst, men vi Äterkommer i januari med nya krafter och nya utmaningar.


Ansökan Àr öppen

och sista ansökningsdagen Àr 1 juni. LÀs mer under fliken "Utbildning/ ansök".


Jubileums- och examensutstÀllning

2019 Àr det 10 Är sedan det första gesÀllbrevet i smide delades ut i Kramfors. PÄ Ärets utstÀllning kommer du att kunna se gesÀllprov frÄn alla Är. Vernissage den 21 november kl. 13.00 VÀlkomna


VĂ„rens resa

Den 28 maj Äker vi till Danmark för att titta pÄ konst och modern arkitektur. Vi Äterkommer den 5 juni.


Årets seminarium 18-25 maj

Årets seminarium kommer handla om fönster och deras beslag. Vi kommer att ha föredrag och smida efter gamla förlagor.


NordingrÄ konstrunda

Under pingsthelgen visar Ă„rskurs 2 sina alster pĂ„ JĂ€rnsta CAfe. Årskurs 1 finns pĂ„ nĂ€rliggande Myller. VĂ€lkomna.


Årets ansökan

Nu har Ärets ansökningsomgÄng öppnat. LÀs mer under fliken "utbildning". VÀlkomna.


Hem- och villamÀssa i TimrÄ

Helgen 30/9-1/10 kommer vi finnas pÄ hem- och villamÀssan i TimrÄ, Eon arena. Ni Àr varmt vÀlkomna att besöka oss i monter D4:2.


Terminstart

MÄndagen den 28 augusti tÀnder vi Àssjorna.


ÅRETS ANSÖKAN

Ansökningstiden gÄr ut den 1 juni. Om ni inte har fÄtt ett bekrÀftelsemejl frÄn oss den 2 juni, sÄ var vÀnlig och kontakta oss via mejl. info@jarnakademien.se


Kakelugnar

PÄ mÄndag drar vi igÄng vÄrens seminarium, tema kakelugnar.


Medelpads trÀdgÄrdsmÀssa

I helgen, den 6-7 maj, finns vi pĂ„ trĂ€dgĂ„rdsmĂ€ssan i TimrĂ„. Öppet mellan 10-16 bĂ€gge dagarna. Vi visar grindar och galler och finns tillhands om ni vill stĂ€lla frĂ„gor.


Yxor och pÄsk

Under den senaste veckan har vi haft Mattias Helje hÀr som gÀstlÀrare. Vi har smitt snickaryxor med Ärskurs 1 och nu hÄller Ärskurs 2 pÄ med vikyxor. DÀrefter tar vi pÄskledigt över helgen. Glad pÄsk!


Studieresa till Belgien

Under den följande veckan lÄter vi hammaren vila. Vi kommer att besöka Tongeren, studera Antwerpens arkitektur, Bryssels jugendsmide och besöka Bryssels smidesutbildning. Den 3 april Àr vi Äter pÄ plats i Kramfors.


KNIVLÖRDAG

Lördag den 25 februari kl 10-15 finns möjlighet att se knivutstÀllning, smide av blad, skaftning samt sömnad av slidor. I samarbete med NBV och StudiefrÀmjandet. VÀlkomna!


Terminstart

MÄndag den 9 januari startar vÄrterminen 2017. För er som tÀnker ansöka till utbildningsstart i augusti 2017 kommer ansökan vara öppen mellan 1 februari och 1 juni. Varmt vÀlkomna.


ExamensutstÀllning

Torsdag den 17/11 klockan 13.00 har vi vernissage pĂ„ Kramfors konsthall. Torsdag den 24/11 klockan 17.00 kan du höra Ă„rskurs 2 berĂ€tta om sitt historiska projekt. VÄLKOMNA!


SOMMARUTSTÄLLNING

Årskurs 2 stĂ€ller ut sina kopior av gamla jĂ€rngrindar pĂ„ LĂ€nsmuseet Murberget i HĂ€rnösand. UtstĂ€llningen Ă€r öppen hela sommaren. Vi tar nu sommarlov och trĂ€ffas i smedjan den 29 augusti. Trevlig sommar!


Kaffe och smide

VÄrens seminarium gÄr av stapeln den 9-13 maj. Vi kommer att fördjupa oss i föremÄl som tillhör beredningen av nationaldrycken kaffe.


Ansökan

Nu Àr tiden inne för ansökan till höstens start. Ansökan Àr öppen fram till 1juni.


Knivlördag

Lördag den 27 februari har vi öppet i smedjan. Knivmakare frĂ„n trakten visar skaftning och sömnad av slida. Smederna smider blad. UtstĂ€llning av knivar. Öppet för allmĂ€nheten 10-15


Nybörjarkurs

Helgen den 20-21 februari anordnas en helgkurs för nybörjare. För anmÀlan kontakta Ulla. KURSEN FULL, mejla om du vill sÀttas upp i kö.


Årets utstĂ€llning

Den 26 november kl. 13.00 Ă€r det vernissage i Kramfors. Årskurs 2 visar sina grindar och Ă„rets gesĂ€ll-och examensarbete visas. Varmt vĂ€lkomna!


SmÄfolk i smedjan

Under vecka 40 och 41 kommer Kramforsskolans Ärskurs 6 att vara med och smida under 4 dagar. Detta sker som en del av Skapande skola i samarbete med slöjdlÀrarna Uffe och Karin. Eleverna fÄr smida ett eldstÄl, slÄ flinta, preparera fnöske och sy en lÀderpung. Sedan Àr det bara att tÀnda en ny eld, eller 88 stycken om alla lyckas.


KvÀllsförelÀsning

Den 12 oktober klockan 18.oo hÄller Ivan D Kamiyasu en öppen kvÀllsförelÀsning om sitt arbete. Alla vÀlkomna!


Sveriges Konstsmidesförening

Vid tre tillfÀllen under hösten och vintern kommer Sveriges konstsmidesförening ha formgivningskurs för sina medlemmar i JÀrnakademiens lokaler. Eva Herdin, inredningsarkitekt, kommer att leda kursen som startar den 24 september


Höstaktiviteter

Under hösten kommer vi att inviga vĂ„r nya tillbyggnad av smedjan, dessutom Ă€r Ivan D Kamiyasu pĂ„ vĂ€g frĂ„n Göteborg för att vara gĂ€stlĂ€rare hĂ€r. Under november kommer vĂ„r examensutstĂ€llning och presentationen av Ă„rets historiska projekt. Årets föremĂ„l Ă€r grindar. Vi vĂ€lkomnar höstmörkret och tĂ€nder en eld eller 22.


SommarutstÀllning

PÄ Begravningsmuseumet i Ljungby kan du under sommaren se vÄra kopior pÄ gamla gravvÄrdar och bilder pÄ nytillverkade gravvÄrdar i jÀrn. UtstÀllningen Àr öppen frÄn den 23 juni till 21 augusti.


Sommar, sommar, sommar

Nu har vi ett vÀlfötjÀnt sommaruppehÄll. Utbildningen startar den 25 augusti i höst. Trevlig sommar


LĂ„sseminarium

Den 4-8 maj har vi lÄsseminarium i Kramfors. Raine Borg och Mats Pedersen kommer att förelÀsa och sedan smider vi lÄs med Mattias Helje. FörelÀsningarna Àr öppna för allmÀnheten och gratis. Vill man vara med och smida mÄste man anmÀla sig.


MönstervÀllning

under tvÄ veckor arbetar vi med mönstervÀllning under Per Alnaeus ledning.


Yxor

den 26 januari startar vÄr yxkurs. Mattias Helje frÄn LIma kommer att vara vÄr gÀstlÀrare under veckan.


Terminstart

Den 7 januari tĂ€ndes eldarna. Ă„rskurs 1 börjar med att smida tĂ€nger och knivar de första veckorna. År 2 och 3 har LIA (lĂ€rande i arbete) och befinner sig lite  runtom i landet.  


Jullov

Med Andreas Osters gesÀllprov Stargazer önskar vi alla en riktigt god jul och ett gott nytt Är. Den 7 januari tÀnds Äter eldarna i Kramfors.


ÅRETS BEGIVENHET

Torsdag den 20 november 13.00 redovisas vÄrt historiska projekt Ljusstakar i Galleria Christoffer. Klockan 14.30 presenterar Andreas Oster sitt gesÀllprov. UtstÀllningen kommer sedan pÄgÄ till  den 6 december. Alla vÀlkomna!


Terminstart

MÄndagen den 25 augusti klockan 9.00 hÀlsas alla nya och gamla studerande vÀlkomna till ett nytt lÀsÄr.


ExamensutstÀllning

Onsdag den 28 Àr det vernissage pÄ Babelsberg i Kramfors. Smederna har 3 gesÀllprov och 2 examensarbeten med. UtstÀllningen öppen till 4/6. VÀlkomna!


Vapenseminarium

under vecka 20 kommer JÀrnakademien att befinna sig i Bingstamedjan. DÀr hÄlls ett seminarium om allmogevapen. Föredrag, provskjutningar och smide kommer att förgylla veckan.


Vi gratulerar

Andreas Oster till SM guld i smide, öppna klassen och Kim Arvidsson till silver i samma klass.


Ansökan till hösten

Nu pÄgÄr för fullt ansökningar till höstens utbildning. Sista ansökningsdag Àr 1 juni. Se under fliken "Utbildning" för mer information.


SM i smide

Lördagen den 26 april Àr det SM i smide pÄ Hults Bruk utanför Norrköping. JÀrnakademien har tvÄ studerande som deltar i öppen klass. För mer information se www. konstsmidesforeningen.se eller www.hultsbruk.se.


Öppet föredrag

om Ă„rets historiska projekt: lyktor och gatlysen. Fredag den 28 februari, klockan 13.00. VĂ€lkomna!  


AntikmÀssan

13-16 februari finns vi pĂ„ AntikmĂ€ssan i Älvsjö.  


Helgkurs

Den 8-9 februari hĂ„ller vi kurs för nybörjare i samarbetet med Sveriges Konstsmidesförening. Är du intresserad av att delta sĂ„ ring 076-805 66 36.  


NÄge Ä göra

Smide för ungdomar mellan 13-20 Är. Vi trÀffas varje onsdag kl. 18 VÀlkommen!


God Natt!

en utstÀllning om jÀrnsÀngar genom tiderna. Plats: Kramfors konsthall. Vernissage fredag den 20/9 kl. 12 Föredrag avstudenterna om deras sÀngar tisdag den 22/9 kl 17.30 VÀlkomna!


Ett avhopp

under första veckan gör att vi har möjlighet att ta in ytterligare en student. Är du intresserad sĂ„ skicka in en ansökan snarast.


Sommarlov

frÄn idag har vi sommarlov. Den 26 augusti tÀnder vi Àssjan igen. Trevlig sommar!


Ansökningstiden

gick ut 1 juni. Alla som skickat in ansökan har fÄtt ett bekrÀftelsemejl och besked om antagning kommer senast den första juli. Kanske ses vi till sensommaren?


Studieresa

VÄrens studieresa gick först till Hoverberget och Bingstasmedjan. Sedan forsatte vi till BÀckedals Folkhögskola, som vi gemensamt kommer tillverka en gevÀrspipa med under nÀsta vÄr. Resan fortsatte till BorlÀnge och SSABs valsverk; en upplevelse utöver vardagen. Besök vid kolugnarna vid Dellensjöns strand och Strömbacka lanchashirebruk avslutade resan.


Yxor

Den 16 - 19 april kommer Mattias Helje att undervis i smide av vikyxor och skÀggyxor.


Yrkeshögskolan

JÀrnakademiens smidesutbildning blir Yrkeshögskoleutbildning frÄn hösten 2013.


NÄge Ä göra

Ungdomsprojekt för er mellan 13 och 20 Är. Vi trÀffas en gÄng i veckan. Varannan gÄng snickrar vi, varannan smider vi. Ring om du vill komma! 073-275 25 36


Nordiska TrÀdgÄrdar

11-14 april visar vi vĂ„ra smidda sĂ€ngar pĂ„ mĂ€ssan i Älvsjö.


Sista ansökan

Sista ansökan till smidesutbildningen 1 juni. Terminstart 26 augusti.

ï»ż